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ショッピングセンターにおける食物販・飲食集積の一体性獲得プロセス :ルクアフードホール,バルチカの事例
https://fcu.repo.nii.ac.jp/records/236
https://fcu.repo.nii.ac.jp/records/236072406a2-118a-496d-84f0-71aee37b6c6b
名前 / ファイル | ライセンス | アクション |
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Item type | 紀要論文 / Departmental Bulletin Paper(1) | |||||
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公開日 | 2023-06-20 | |||||
タイトル | ||||||
タイトル | ショッピングセンターにおける食物販・飲食集積の一体性獲得プロセス :ルクアフードホール,バルチカの事例 | |||||
タイトル | ||||||
タイトル | Process of seamlessness for food’s provide forms and acquisition of organizational capabilities in shopping centers : The Case of ‘ LUCUA FOOD HALL ‘and ‘BARCHICA’ | |||||
言語 | en | |||||
言語 | ||||||
言語 | jpn | |||||
キーワード | ||||||
主題Scheme | Other | |||||
主題 | フードホール | |||||
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主題Scheme | Other | |||||
主題 | グローサラント | |||||
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主題Scheme | Other | |||||
主題 | 「ルクアフードホール」 | |||||
キーワード | ||||||
主題Scheme | Other | |||||
主題 | 「バルチカ」 | |||||
キーワード | ||||||
主題Scheme | Other | |||||
主題 | 一体性のマネジメント | |||||
キーワード | ||||||
主題Scheme | Other | |||||
主題 | 内食・中食・外食 | |||||
キーワード | ||||||
主題Scheme | Other | |||||
主題 | 「シームレス化」 | |||||
キーワード | ||||||
主題Scheme | Other | |||||
主題 | ビジネスモデル | |||||
キーワード | ||||||
主題Scheme | Other | |||||
主題 | 「SCの百貨店化」 | |||||
キーワード | ||||||
言語 | en | |||||
主題Scheme | Other | |||||
主題 | Food Hall | |||||
キーワード | ||||||
言語 | en | |||||
主題Scheme | Other | |||||
主題 | Grosalant | |||||
キーワード | ||||||
言語 | en | |||||
主題Scheme | Other | |||||
主題 | " LUCUA FOOD HALL " | |||||
キーワード | ||||||
言語 | en | |||||
主題Scheme | Other | |||||
主題 | " BARCHICA " | |||||
キーワード | ||||||
言語 | en | |||||
主題Scheme | Other | |||||
主題 | Integrated Management | |||||
キーワード | ||||||
言語 | en | |||||
主題Scheme | Other | |||||
主題 | "Seamless" of Food | |||||
キーワード | ||||||
言語 | en | |||||
主題Scheme | Other | |||||
主題 | Middle Meals and Restaurants | |||||
キーワード | ||||||
言語 | en | |||||
主題Scheme | Other | |||||
主題 | Business Model | |||||
キーワード | ||||||
言語 | en | |||||
主題Scheme | Other | |||||
主題 | " Transformation of SC into Department Store" | |||||
資源タイプ | ||||||
資源タイプ識別子 | http://purl.org/coar/resource_type/c_6501 | |||||
資源タイプ | departmental bulletin paper | |||||
著者 |
池澤, 威郎
× 池澤, 威郎× IKEZAWA, Takeo |
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抄録 | ||||||
内容記述タイプ | Abstract | |||||
内容記述 | 近年ショッピングセンター(以下,SC)では,テナント業種ラインナップにおいて飲食・食物販の集積形態である「フードホール」が増加している.なぜ,こうした業態革新がおき,顧客への体験価値を提示するようになったのかについて,本稿ではデベロッパーの集積を一体化させるという組織能力の獲得という観点から,「ルクアフードホール」「バルチカ」の事例を通じて,その実態を明らかにすることを目的とする.まず,類似の用語を整理しながら「フードホール」の位置づけを確認し,内食・中食・外食のシームレス化によって同業態が成立していることを整理した.また,事例を通じて「ルクアフードホール」やその他のフードホール,「バルチカ」がテナントとの契約形態や運用形態を柔軟に設定することで,利用方法や空間をシームレス化させ,現地市場に適合的な顧客価値を生み出していることが分かった.その背後には,個別のテナントに対して,出店を成立させるための賃料負担力向上や,固定費低減のためのスキームなど,ビジネスモデルの側面においても工夫がみられることが分かった.SCデベロッパーは商圏情報を収集しテナント支援する基盤を担い,一体性をマネジメントする組織能力を獲得してきたことが分かった. In recent years, shopping centers(SC) have seen an increase in food halls, which are integrated forms of food sales and restaurants in the tenant industry lineup. The purpose of this paper is to clarify the actual situation of such business type innovations and the experience value to customers through the cases of "LUCUA FOOD HALL " and " BARCHICA " from the viewpoint of SC developer’s acquisition process of organizational capability to integrate the accumulation of tenants. First of all, the positioning of "food hall" was confirmed while organizing similar terms, and it was arranged that the same business type was established by seamless of buying cooking materials, buying cooked food and eating on the spot. In addition, through cases, it was found that "LUCUA FOOD HALL" and other food halls and "BARCHICA" flexibly set contract and operation forms with tenants, making usage and space seamless and creating customer value that is adjusted the local market. Behind this, it was found that there were also ingenuity in aspects of the business model, such as improving the rent burden to establish store openings for individual tenants and schemes to reduce fixed costs. SC developers have been able to gain organizational capabilities to manage the organization's integrity by collecting trade area information and supporting tenants. |
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書誌情報 |
都市経営 : 福山市立大学都市経営学部紀要 en : Urban Management : Bulletin of the Faculty of Urban Management, Fukuyama City University 巻 14, p. 41-59, 発行日 2022-03-07 |
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出版者 | ||||||
出版者 | 福山市立大学都市経営学部 | |||||
ISSN | ||||||
収録物識別子タイプ | ISSN | |||||
収録物識別子 | 2186-862X | |||||
書誌レコードID | ||||||
収録物識別子タイプ | NCID | |||||
収録物識別子 | AA12564315 | |||||
DOI | ||||||
関連タイプ | isIdenticalTo | |||||
識別子タイプ | DOI | |||||
関連識別子 | info:doi/10.15096/UrbanManagement.1404 | |||||
フォーマット | ||||||
内容記述タイプ | Other | |||||
内容記述 | application/pdf | |||||
著者版フラグ | ||||||
出版タイプ | VoR | |||||
出版タイプResource | http://purl.org/coar/version/c_970fb48d4fbd8a85 |